Info kerang


Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma.

● Sesetengah invertebrat bercengkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
● Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang dari famili Cardiidae.
● Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia.
● Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata.


Dua orang nelayan sedang menangguk
kerang di kawasan perairan Kapar, Klang.
KERANG akan dibasuh menggunakan mesin bagi
membuang segala kotoran dan sampah-sarap
KERANG di Kapar antara yang terbaik
mencapai saiz 55 milimeter (mm).
PENGGUNAAN mesin bagi mengasingkan
sampah dan kerang mengurangkan tenaga buruh dan cepat.
MAHU JANA PENDAPATAN!!?